ساختمان یا بنا، سازهای است که برای سکونت و به عنوان سر پناه یا برای کار ساخته می شود که محیط را به دو بخش بیرون و درون تقسیم می کند. ساختمان هایی که از نظر بلندی از اندازه مشخصی بلندتر باشند ساختمان بلند مرتبه نامیده می شوند. در ایران ساختمان بلند مرتبه طبق مصوبه سال ۱۳۷۷ شورای عالی شهر سازی و معماری به ساختمان های بالاتر از شش طبقه گفته می شود. ساختمان های بسیار بلند نیز اصطلاحاً آسمان خراش یا برج نامیده می شوند، به ساختمان های بزرگ و با ارزش قدیمی، بیشتر عمارت گفته می شود. برای آگاهی از نبشی کشی ساختمان با ما همراه باشید.
نبشی کشی ساختمان جزو اجزای جدایی ناپذیر ساختمان است و می توان گفت از آن در تمامی ساختمان ها استفاده می شود.
در ایران معمولاً برای ساختن ستون ها از تیر آهن های{\displaystyle I} دوبل یا بال پهن های تکی استفاده مینمایند.
برای اتصالات از نبشی-تسمه و برای زیر ستون ها از صفحه فولادی (بیس پلیت) استفاده می شود و معمولاً دو قطعه را به وسیله جوش به هم متصل می نمایند (استفاده از پرچ یا پیچ و مهره نیز متداول است).
با ما همراه باشید تا شما را در این مقاله با نحوه نبشی کشی ساختمان آشنا کنیم.
برای آگاهی از قیمت روز نبشی کلیک کنید: قیمت روز نبشی
نبشی نوعی پروفیل می باشد که سطح مقطع آن شامل دو ضلع عمود بر هم می باشد و در کارهای ساختمانی و انواع سازه ها از آن استفاده می شود نبشی به دو نوع نبشی پرسی و فابریک تقسیم بندی می شود.
تقریبا تمامی ساختمان هایی که امروزه در حال ساخت هستند نیاز به نبشی کشی دارند زیرا نبشی کشی در ساختمان از مراحل مهم و پایه اصلی ساختمان محسوب می شود.
اگر ساختمانی به درستی نبشی کشی نشود احتمال تخریب ساختمان به صورت یکدفعه ای و به مرور زمان وجود دارد این امر سبب می شود تا خسارت های مالی و جانی بسیار زیادی به افراد ساکن در آن ساختمان وارد شود.
نبشی کشی را می توان جزو شاسی کشی به حساب آورد زیرا شاسی کشی با پروفیل های مختلفی از جمله کلاف، نبشی، قوطی و یا ناودانی انجام می شود اما مهم ترین آن ها نبشی می باشد.
می توان گفت که نبشی کشی یکی از روش های وال پست در یک سازه است .
در ساختمان هایی که از دیوارهای سفالی یا آجری استفاده می کنند امکان ریزش بسیار زیاد است در این ساختمان ها برای جلوگیری از ریزش دیوارها، دیوارهایی را که در ساختمان وجود دارند نبشی کشی می کنند.
نبشی ها به صورت ۶ متری و ۱۲ متری در ساختمان استفاده می شوند اما نوع ۶ متری آن بیشترین کاربرد را دارد.
برای جلوگیری از خراب شدن ساختمان ها و دیوارها به هنگام بروز زلزله و حوادث طبیعی از سازه هایی به نام وال پست استفاده می کنند دلیل استفاده از سازه وال پست این است که این سازه انرژی های وارد شده به ساختمان در اثر حوادث طبیعی و زلزله و باد را دفع می کند و از طریق نبشی ها به زمین انتقال می دهد.
دلیل استفاده از وال پست ها در دیوارها این است که دیوارها را یکپارچه سازی کنند برای این کار می توان از وال پست هایی با طول دقیق و مشخص استفاده نمود.
وال پست ها انواع مختلفی دارند که می توان به وال پست هایی که به صورت کلاف، قوطی و نبشی اشاره نمود در بین این وال پست ها نبشی بیشترین کاربرد را به خود اختصاص داده است، در صورت استفاده از نبشی از انواع وال پست ها به آن نبشی کشی می گویند.
همانطور که گفتیم برای دیوارهای سفالی و آجری از نبشی استفاده می کنیم اما اگر دیوار از جنس پنل باشد نیازی به نبشی کشی نیست زیرا میل گرد های موجود در دیوار اطمینان لازم را برای حفظ ساختاری ساختمان به ما می دهند.
برای انجام نبشی کشی دیوارهای خارجی آجری می توان از دو روش استفاده کرد روش اول به این صورت است که قبل از انجام بتن ریزی در ستون ها، پلیت هایی را مشخص می نماییم تا بعدا برای جوش دادن نبشی از آن ها کمک بگیریم.
روش دیگر این است که از وسایل میخکوب و متصل کردن نبشی به ستون ها با استفاده از این میخ ها استفاده کرد، اگر نتوان از وسایل میخکوب برای اتصال استفاده کرد می توان در عوض از تسمه برای اتصال نبشی به ستون ها استفاده کرد.
پس از اتصال نبشی به ستون آن ها را به شکلی قرار می دهند که مقطع دیوار در داخل نبشی قرار بگیرد، پس از آن باید نبشی را به میل گرد ها متصل کرد و باید میل گرد های عرضی را به میل گرد های طولی اتصال دهند که این کار سبب افزایش مقاومت ساختمان در برابر حوادث می شود.
دلیل استفاده از نبشی کشی در نمای ساختمان این است که برجستگی ها و فرورفتگی های زیر نما را با استفاده از شاسی کشی فولادی برطرف کنیم، برای انجام این کار باید از پروفیل های آهنی و نبشی ها و پیچ و مهره ها استفاده کنیم و پس از آن به اسکلت اصلی ساختمان متصل کنیم با این کار سطح صافی در زیر بنا ایجاد می شود که زمینه را برای مرحله نازک سازی نما فراهم می کنیم.
به این نکته بسیار توجه کنید که نبشی کشی در ساخت نماهایی که طراحی های پیچیده ای دارند نیاز به توجه و ظرافت بسیار زیادی دارند.
وال پست ها از نظر نوع مصالح انواع مختلفی دارند همانند:
قیمت این محصول به عوامل مختلفی همچون قیمت ورق های فلزی بستگی دارد و با نوسانات بازار آهن قیمت این محصول نیز بالا و پایین می شود اما کیفیت پروفیل ها نسبت به قیمت آن ها بیشتر مد نظر مهندسان سازه است.
قیمت نبشی با توجه به طول و عرض و ضخامت آن ها محاسبه می شود.