این مقاله به منظور آشنایی شما با کاربرد تیرآهن در ساختمان آماده شده است. برای کسب اطلاعات در این زمینه با ما همراه باشید.
تیرآهن سازه ای فلزی است که در کارخانه های تولید کننده ، شمش های آهن را در کوره هائی با دمای ۱۱۰۰ درجه ی سانتیگراد که توسط جک های هیدرولیکی وارد کوره می شوند را پس از دریافت دمای درحد ذوب که به اصطلاح پخته شده است ، به مرحله ی رافینگ منتقل می کند .
در این مرحله شمش های آهن به طواشان اضافه شده و از قطرشان کم می گردد . در مرحله آخر نورد ، محصولات آماده شده را در اندازه های مشخص شده قیچی کرده و در زیر گیوتین ها با تسمه های فلزی در شاخه های ۱۲ متری آماده عرضه به بازار می نماید .
برای آگاهی از قیمت روز تیرآهن کلیک کنید: قیمت روز تیرآهن
در کارخانجات سازنده ی تیرآهن از دو نوع استاندارد پیروی می نمایند . تیرآهن IPE استاندارد ، که بیشترین محصولات مصرفی ایران و اروپا از این نوع تیرآهن است . راه تشخیص این تیرآهن به این صورت است که اگر از دوسر تیرآهن به آن بنگرید ، ضخامت بال های آن در ابتدا و انتها کاملا یکنواخت می باشد و و بطور معمول اکثر نقشه های ساختمانی که توسط مهندسین کشورمان تهیه می گردد براساس این استاندارد هستند .
نوع دیگر تیرآهن INP استاندارد است . این مدل از تیرآهن بیشتر محصول کشورهای چین و روسیه هستند . نحوه تشخیص آن از این راه است که بال ها در یک سر نازک و درسر دیگر ضخیم تر می باشند و با یک شیب ملایم از نازک به طرف ضخیم هستند .
بدون شک یکی از مهمترین مصالح در ساختمان سازی ، انوع تیرآهن با اندازه ها ، سایزها و وزن های مختلف است که هرکدام در قسمت خاصی از بنا بکار گرفته می شود . به همین دلیل و باتوجه به مصرف عمده ی آن در یک ساختمان قیمت تمام شده بسیار اهمیت دارد و با کوچک ترین کاهش یا افزایش ، مبلغ قابل توجهی جابجا خواهد شد.
در این خصوص جدول اشتال تیرآهن به عنوان کمک راهنما ، اطلاعات مفید و با اهمیتی را به دستمان می دهد . از مهمترین کارخانجات تولید تیرآهن در ایران می توان به : نورد آریان فولاد ، فولاد تاب تبریز ، شاهین بناب ، جهان فولاد غرب و از همه مهمتر کارخانه ذوب آهن اصفهان است که شاخه های ۱۲ ، ۱۴ ، ۱۶ ، ۱۸ ، ۲۰ ، ۲۲ ، ۲۴ ، ۲۷ و ۳۰ را تولید می نمایند .
عمده وظیفه ی تیرآهن در یک ساختمان حمل فشارهای تنشی و خمشی وارد بر ساختمان است . در زیر به مهمترین کاربردهای تیرآهن در ساختمان و ساختمان سازی اشاره می شود :
هر ساختمانی برای استحکام و اسکلت بندی مقاوم به تیرآهن نیازمند است . در حال حاضر تیرآهن های موجود در بازار آهن با چهار استاندارد عرضه می گردند . تیرآهن اروپایی ، تیرآهن بال پهن یا هاش ، تیرآهن نیم پهن و لانه زنبوری . استفاده از هرکدام براساس نقشه ی ارائه شده از طرف مهندس ساختمان مشخص می گردد .
صفحات فولادی با ضخامت های مختلف به عنوان صفحات کف ستون های اصلی ساختمان استفاده می شوند که حسن انتخاب آنها باعث می شود دریل کاری و ایجاد سوراخ یا مشعل کاری برای برشکاری و اتصال پیچ ها باکیفیت استاندارد و عالی به انجام برسد . نظر به اینکه صفحه ستون به عنوان یک واحد و یک بستر عمل می کنند ، کیفیت آن باعث می گردد نبشی ها و ستون ها به خوبی بار ساختمان را تحمل کنند .
در این بخش تیرآهن های بال پهن یا هاش ، با مقاطع تقریبا مربع به عنوان ستون های اصلی و ستون های قطر بزرگ می باشند . حسن این محصول آن است که چنانچه طبقات ساختمان بیش از یک طبقه باشد تیرآهن به صورت یک پارچه عمل کرده و با بیرون زدن از طبقه این امکان را می دهد که تیرآهن بعدی به آن جوش داده شود و یا توسط پیچ کاری های خاص به یکدیگر اتصال داده شود .
اسکلت افقی یک ساختمان سازه فولادی ” تیر ” نامیده می شود . این تیرها با کمک پلیت به همدیگر وصل می گردند . درضمن می توان به عنوان شاه تیر به ستون های دیگر متصل شوند . به این ترتیب که با استفاده از آهن نبشی یک طرف آن در طول بال تیرآهن و سمت دیگر نبشی به ستون ها محکم می شوند . این نحوه ی اتصال را شاه تیر می نامند که وظیفه ی آنها نگه داشتن تیرک های میانه هر طبقه است .
تیرآهن های کوچک یا تیرک ها از شاه تیرها و ستون ها کوچک تر می باشند . تیرک ها به عنوان میانجی عمل می کنند . تیرک ها به اندازه ی شاه تیرها در اسکلت بندی مهم نیستند اما چون تیرآهن ها می بایست وزن ساختمان را تحمل کنند ، این ها در بالا و پایین تیرها و تیرآهن ها قرارگرفته و در یکدیگر قفل می شوند تا قادر باشند فشارهای وارده را هم تحمل کنند و هم مابین سایر تیرها و تیرک ها تقسیم کنند تا نیروها به صورت عمودی منتقل گردند .
تیرک های کرومیک یک سطح نشیمنگاه دارند که بر روی تیرهای اصلی قرارگرفته و محکم می شوند . البته تیرک های کرومیت از تیرک ها باریک تر ولی طولشان بیشتر است . تیرک های کرومیت نیز علاوه بر ایجاد استحکام بیشتر در اسکلت ، نقششان در تقسیم بار ساختمان قابل توجه است .
از تیرآهن در ساخت خرپا نیز استفاده می شود . بدین صورت که تیرهای تراس را مانند خرپا در کنار هم قرارداده تا در ساخت سقف سوله ، انبار و غیره استفاده شود . تیرآهن های خرپا یا تیرآهن های تراس برخلاف تیرک های کرومیت با هرسیستم سقفی و احداث سقف سازگاری داشته و به همین دلیل از تنوع خاصی برخوردارند .
برای اولین مرتبه ، تیرآهن در سسال ۱۳۴۴ شمسی توسط کشور شوروی سابق در جنوب غربی استان اصفهان با تاسیس کارخانه ی ذوب آهن ، تیرآهن تولید گردید . کاربرد تیرآهن در ساختمان و استفاده از اسکلت فلزی همزمان با شروع جنگ جهانی دوم ، با توجه به گران شدن فولاد و درنتیجه مقرون به صرفه نبودن آن در ساختمان سازی ، در کشورهای اروپایی شکل گرفت .
این اسکلت ها یا قاب فولادی از ستون های افقی و عمودی ، طبق محاسبات مهندسی به یکدیگر متصل می شوند. تیرآهن در معماری و مهندسی به عنوان قسمتی مستقیم ، بلند و منشوری مدنظر قرارگرفته و وظیفه ی اصلی آن نحمل بار سازه است که به سه صورت تیر اصلی ، فرعی و کلاف استفاده می شود .